Ne aramıştınız?
Beyond Zero

 

 

Toyota'nın Robot Devrimi

Daha İyi Hareket Kabiliyeti. Herkes İçin.

Bunu duyduğunuza şaşırabilirsiniz; ancak robotlar, Toyota için otomobil üretmenin dışında da büyük önem arz ediyor. Yaşlılar ve engellilere destek olmaktan otomobillerimizle kurduğumuz iletişimi yeniden kurgulamaya kadar robotlar ve yapay zeka, herkes için yakın gelecekte heyecan verici mobilite çözümleri vaat ediyor.

 

Kaliteyi artırmak ve maliyetleri düşürmek için, üretim tesislerimizde kullanmak üzere 1970'li yıllarda endüstriyel robotları geliştirmeye başladık. O günden bugüne 30 yıl geçti ve bu süre zarfında Partner Robot programımız, kurucularımızın kalbindeki şu felsefe ile hayat buldu: "Üreterek toplumu zenginleştirmek". Araç gereç kullanabilen, limitli hareket kabiliyeti olan kişilere yardım edebilen, medikal ve hasta bakım hizmeti verebilen robotları geliştirmek için araştırmalar başladı. Bu robotlar, toplumla uyum içerisinde yaşayacak robotlardı.

 

Kirobo

Partner Robotlar Projesinin Doğumu

  •  

    Bu çalışmanın ilk meyveleri 2005 yılında Humanoid, i-foot ve- iki yıl sonra- Robina oldu.

    Hareket edebilme ve tüm vücudunu koordine edebilme becerisine sahip Humanoid, yürüyebiliyor, araç gereç kullanabiliyor, hatta tam fonksiyona sahip parmakları ve dudaklarıyla trompet ve -daha sonraları- keman çalabiliyordu. Deniz kabuğuna benzer kabiniyle i-foot, yaşlılar için ücretsiz ve kolay bir hareket kabiliyeti sundu. Ayrıca, sürüşü eğlenceliydi. 

  •  

    2017 yılındaki Robina düşünebiliyor, objeleri taşıyabiliyor ve sohbet edebiliyordu. Gelecekte bir gün Robina'nın doktorlara ve hemşirelere bir "yardımcı" olacağına inanılıyor.

    Partner Robot ailesine 2011 yılında beri yeni üyeler katılıyor. Bu ailenin amacı, sağlık hizmeti veren yetkililere ve kısa mesafe kişisel ulaşımları konusunda desteğe ihtiyacı olanlara yardımcı olmaktır.

  • Yürüyüş Asistanı Robot, ayak felci geçiren ya da ayağında herhangi bir rahatsızlığı olanların yürümesi, merdivenleri kullanması, oturması ve sandalyeden kalkması için onlara destek oluyor.

  • Bakım Asistanı Robot, bakım hizmeti veren sağlık görevlilerinin yaşadıkları fiziksel zorlukları aşmaları konusunda onlara destek oluyor. Sağlık görevlisininin hastayı yatağından kaldırmasına ve odalar arasında hastayı hareket ettirmesine yardım ediyor.

  • Kompakt boyutlara sahip İnsani Destek Robotu, ailelerin ev içi yaşamlarında onlara destek olmak amacıyla tasarlandı. Eklemlere sahip kolu ve teleskopik gövdesi sayesinde objeleri yerden kaldırmasıne ve evdeki eşyaları düzenlemesine imkan verir. Ayrıca, gövdesinde Skype benzeri görüşmeler yapmak için monitör vardır.

Robotların da Kalbi ve Duyguları Var

  •  

    Toyota Kalp Projesi "Kalbinizi İlhamlandırır, Sizi İlhamlandırır" mottosuyla duyuruldu. Bu yeni iletişim projesinin ana amacı, insanlığa ilham veren ve tüm insanlarla uyum içerisinde çalışıp; mimiklerle tepki verme, güven duyma, el işareti ile iletişim kurma dahil olmak üzere duygusal iletişim kurabilen yapay zeka teknolojisinin geliştirme sürecini hızlandırmaktı.

    Bu projenin bir parçası olarak, o yılın sonunda, Kirobo için ses algılama ve doğal dil işleme teknolojisini tanıttık. Kibo Robot Projesi'nin bir parçası 

  •  

    olan robot astronot Kirobo, dört farklı şirketin kolektif araştırma projesinin bir ürünüydü.

    Robot Kirobo, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 ay geçirdi; uzayda konuşan ilk robot olarak tarihe geçti. Kirobo uzaydayken "21 Ağustos 2013'te, bir robot tüm insanlık için daha iyi parlak bir geleceğe doğru küçük bir adım attı." dedi. Ardından, dünyanın uzaya dayalı ilk sohbetini JAXA astronotu Koichi Wakata ile yaptı.

2015 yılında düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı'na Kirobo'nun daha gelişmiş ve daha kompakt versiyonunu Kirobo Mini'yi tanıttık. 100mm uzunluğunda, sıcak bir kalbe sahip "iletişim partneri", sahiplerinin günlük yaşamlarında onlara eşlik etmek için tasarlanmıştı.

Sahibi konuşmaya başladığında, bu "minik arkadaş" yüzünü ona dönüyor; sohbete katılıyor; doğal bir şekilde elini ve kafasını hareket ettiriyor. Söylenenleri anlayıp mimiklerini kullanarak tepki verebilen Kirobo Mini, daha önce sohbet ettiği kişilerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı geçmiş olayları da hatırlayabiliyor. Bu "minik arkadaş" 2017 yılında Japonya'da seçili bayilerde satışa sunulacak.

 

Dünya İçin Yeni Perspektifler

 

Hareket özgürlüğünden herkes keyif almalı" inancımızın bir parçası olarak, 2016'da görme engeli olan bireyler için Blaid Projesi adını verdiğimiz giyilebilir bir cihaz tanıttık. Blaid Project, bu tip engele sahip insanlar için özel eğitimli yardımcı köpekler ya da GPS cihazlarının sağlayabildiğinden çok daha yüksek bir deneyim sunacak.

Kameralarla donatılmış at nalı şeklindeki bu cihaz, kullanıcının omuzlarının üstünde durur ve, asansör, uyarı tabelaları, merdivenler gibi günlük hayattaki engelleri algılar. Ses tanıma teknolojisi, butonlar, hoparlör ve titreşim özellikleri cihazın kullanıcı ile etkileşime geçebilmesine imkan tanır. Bluetooth teknolojisi ise ilave özellikler için bir akıllı telefonun cihaza bağlanabilmesini sağlar. Daha yolun başında olmasına rağmen Blaid Project, görme engeli olan kişiler için heyecan verici bir gelecek sunuyor.

 

Yapay Zeka Teknolojisiyle Dolu Bir Gelecek

 

2015 yılı yapay zeka teknolojisi ve robotik bilgimizi ivmelendirdiğimiz bir yıl olarak kayıtlara geçti. Toyota Araştırma Enstitüsü'nün (TRI) kurulduğunu açıkladık. Genel Merkezi Stanford Üniversitesi'nde; ikinci yerleşkesi ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) olan yeni şirketimiz, iki lokasyonda da üniversite içerisinde yapay zeka teknolojisi araştırma merkezine sahiptir.

TRI'nın çalışmalarına başlaması için 1 milyar dolarlık; yukarıdaki iki merkezin kurulması içinse 50 milyon dolarlık yatırım yapıldı. TRI'nın ana görevi, araştırma ve geliştirme süreçlerini hızlandırmak için yapay zeka teknolojisini ve büyük datayı kullanmayı alışkanlık haline getirilebilecek çözümler sunmaktır. Bu sayede, herkes için daha güvenilir, ulaşılabilir ve engelsiz bir hayat yaratılabilir.

Üç önemli hedefe odaklandık; araçların kazalara karışma oranını düşürmek, fiziksel engellere takılmadan mobiliteye ulaşımı artırmak, özellikle yaşlılar için kapalı alanlardaki hareket özgürlüğünü en üst noktaya çıkarmak. İnanıyoruz ki TRI, yapay zeka teknolojisininin tüm nimetlerinden faydalanıp bunu tüm insanlığın daha iyi mobilite çözümlerine ulaşması için sunacak.